KEYF MEDYA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

antalyanın gezilecek yerleri

Aşağa gitmek

antalyanın gezilecek yerleri Empty antalyanın gezilecek yerleri

Mesaj tarafından papatyaam Salı Mayıs 27, 2008 8:16 am


Antalya'nin Gezilecek Yerleri



antalyanın gezilecek yerleri Kategori Kategori: Antalya | antalyanın gezilecek yerleri Yorum 0 Yorum | antalyanın gezilecek yerleri Okunma 105 Okunma | 16 Ekim 2007 22:29:40antalyanın gezilecek yerleri 00005182Antalya kenti, Akdeniz kiyisinda kendi adini tasiyan körfezde, denizden 39 m. yükseklikteki kayaliklar üzerine kuruludur. Deniz kiyisi ile yükseklikleri 3086 m.ye kadar ulasan Toros Daglari arasinda farkli büyüklükteki ovalar, Antalya ve çevresinin ilk göze çarpan görüntüleridir. Kara ile deniz, kilometrelerce uzanan plajlarla, ya da sarp kayaliklarla birbirine kavusur. Toros Daglari arasinda kendine özgü yarlar, uçurumlar ve özellikle kiyiya yakin kesimlerde magaralar ayri bir özellik katar bu bölgeye.


Antalya Hakkinda


antalyanın gezilecek yerleri Photo10sAntalya kenti, Akdeniz kiyisinda kendi adini tasiyan körfezde, denizden 39 m. yükseklikteki kayaliklar üzerine kuruludur. Deniz kiyisi ile yükseklikleri 3086 m.’ye kadar ulasan Toros Daglari arasinda farkli büyüklükteki ovalar, Antalya ve çevresinin ilk göze çarpan görüntüleridir. Kara ile deniz, kilometrelerce uzanan plajlarla, ya da sarp kayaliklarla birbirine kavusur. Toros Daglari arasinda kendine özgü yarlar, uçurumlar ve özellikle kiyiya yakin kesimlerde magaralar ayri bir özellik katar bu bölgeye.

Toros’larin güneylerinden kaynaklanan çok sayida irili ufakli akarsu, ovalara bereket akitarak Akdeniz’e ulasir. Tamami berrak ve temiz olan bu sular, geçtikleri yerlerde ve denize dökülürken esine ender rastlanir güzellikte çaglayanlar olustururlar.

Antalya’da doga bitki örtüsü yönünden çok zengindir. Kiyi seridinde her türlü tropikal bitki görülebilir. Yer yer dev boyutlara ulasan kaktüs türleri Antalya’ya ilk gelenlerin hemen dikkatini çeker. Kiyidan uzaklasilip Toros’larin eteklerine gelindiginde, Akdeniz ülkelerine özgü maki bitki örtüsü egemenligi görülür. Her tür mese ve çam agaçlarinin olusturdugu saglikli ve gür ormanlar makileri izler. Ova bölgelerinde, pamuk ve susam tarlalari, portakal, limon ve muz bahçeleri ayri bir güzellik olusturur.

Ilkbahar, yaz, sonbahar ve kis gibi 4 mevsim sadece takvimlerde geçerlidir Antalya’da. Çünkü kis mevsimi yasanmaz burada. Öyle ki, 1985 subatinda 60 yilda bir de olsa görülen kar ve dolu yagisi, haber niteliginde bir olay olmustur. Yaz aylari sicak ve kurak geçer. Diger aylarda yagisli ve ilik bir iklim egemendir. Yillik ortalama isi 18,7 °C’dir. Yilda ortalama 309,5 gün yagis olmaz. Isinin sifir °C’nin altina düstügü enderdir. Son 40 yillik gözlemlere göre en yüksek isi 44.6 °C olmustur.

Nisbi nem ortalamasi % 64 olan Antalya’da deniz suyu isisi ortalamasi, ocak ayinda 17,6 °C, nisanda 18,0 °C, agustosda 27,7 °C ve ekimde 24,5 °C’dir.


Tarihi Yerler

antalyanın gezilecek yerleri Photo11sTERMESSOS

Antalya çevresindeki antik kentlerin en ilginçlerindendir. Toros Daglari üzerinde 1050 m. yükseklikte kurulmus bir Pisidya kentidir. Termessos Ulusal Parki içinde bulunmasi ve koruma altinda tutulan çok sayida bitki ve hayvan türü ile birarada bulunup esine az rastlanir bir sentez olusturmasi ayri bir özelligidir Termessos’un.

Antalya-Burdur karayolunun 11. km.’sinden Korkuteli yönüne dönüldügünde 14 km. sonra Termessos isaret levhasi görülür. Buradan Termessos’un uzakligi 9 km.’dir. Termessos’u gezmek için biraz zaman ve biraz da yürümeyi sevmek gereklidir. Çünkü kent tamamen daglik ve engebeli bir alanda kuruludur.

Termessos insanlarina Solym’ler denilmektedir. Solym’ler diger antik kentlerdekinin aksine denizden gelen kavimler degildirler. Tamamen Anadolu kökenlidirler. Termessos’un bilinen tarihi Büyük Iskender’in I.Ö. 333 yilinda Termessos’u kusatmasiyla baslar. Iskender, sahin yuvasina benzettigi bu kenti alamamistir. Termessos I.S. V. yüzyila kadar varligini sürdürebilmistir. Kent Surlari, Hadrian Kapisi, Su Sarniçlari, Tiyatrosu, Gymnasiumu, Agorasi, Odeonu ve Hereonu kentin önemli yapitlarindan bazilaridir. Genis bir alana yayilmis mezarligi, Alketas, Agatemeros ve Arslanli Mezar gibi anit mezarlar herkesin hayranligini toplamaktadir.


ARIASSOS


Antalya-Burdur kara yolunun yaklasik 48. km’sinde, daga gelmeden önce sola dönülerek 1 Km.’lik bir yolla Ariassos’a ulasilir. Antik bir dag kenti olan Ariassos çevreye egemen bir vadide kurulmustur. Giris kapisi, hamamlari, kaya mezarlari ve mezar anitlari ile görülmeye deger bir kenttir.


KARATAY MEDRESESI


Selçuklu oyma sanatinin güzel örneklerinin bulundugu bir giris kapisi ve mihrabi vardir. 1250 yilinda Emir Celaleddin Karatay tarafindan yaptirilmistir. Yapiminda Roma devri surlarindan yararlanilmistir. antalyanın gezilecek yerleri Photo7s


MURAT PASA CAMII


Sarampol Caddesi üzerindedir. Kuyucu Murat Pasa tarafindan 1570 yilinda yaptirilmis, 1960 yilinda onarim görmüstür.


TEKELI MEHMET PASA CAMII

Kalekapisi bölgesindedir. Ne zaman yapildigi bilinmemektedir. 1593-1607 yillari arasinda yapildigi sanilmaktadir. Tekeli Mehmet Pasa tarafindan yaptirilmistir


Müze Hakkinda

antalyanın gezilecek yerleri Museum
Antalya Müze’sinin kurulusu ve gelismesi oldukça ilginçtir. 28 Mart 1919 tarihinde Antalya Italyanlar tarafindan isgal edildi. Isgal kuvvetleri ile birlikte gelen arkeolog, yöreyi gezerek bulduklari antik eserleri toplayip Italyan Konsolosluguna tasimaya basladilar. Bu arada Antalya tarihine ilgi duyan ve arkeolojiyi seven lise ögretmeni Süleyman Fikri Bey, tarihi eserleri medeniyet adina topladiklarini idda eden Italyanlarin bu hareketlerine karsi çikti. Tekeli Mehmet Pasa Camii’nin yaninda terk edilmis küçük bir mescidi düzenliyerek Antalya Müze’sinin ilk temelini atmis oldu. Daha sonra Italyanlarin Antalya’dan çekilmesi üzerine onlarin topladiklari eserleri de bu küçük müzeye getirdi.

1937 Yilindan sonra Yivli Minare Camii müze olarak kullanildi. Bölgede yapilan kazilarda yeni yeni eserler bulundu. Eski uygarliklarin kalintilari bir bir toprak üzerine çikarilip sergileniyordu. Bugün Konyaaltinda bulunan ve çagdas bir anlayisla düzenlenmis Türkiye’nin en büyük müzelerinden biri olan Antalya müzesinde 13 teshir salonu ve açik hava galerisi vardir. Kapladigi alan 7.000 metre kare olan müzede sergilenen eser sayisi 5.000 kadardir. 25.000 - 30.000 kadar eser ise müzede sergilenmeden korunmaktadir.
papatyaam
papatyaam
prenses admin
prenses admin

Mesaj Sayısı : 158
Kayıt tarihi : 24/05/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz